Van schillenboer tot innovatieve campus:
'Side Stream Innovation Valley zet in op innovatie, onderzoek en productie'

04-02-2022

Side Stream Innovation Valley is een initiatief van de Rodenburg Groep, Provincie Noord-Brabant en Gemeente Oosterhout. Dit biobased bedrijfscluster kreeg een Regio Deal subsidie voor het ontwikkelen en uitwerken van een innovatie campus. Een plek waar Rodenburg gaat uitbreiden en studenten en onderzoekers ruimte wil bieden, door vanuit een centrale grondstoffenbank te werken aan verwaarding van plantaardige (voedsel) reststromen.

 

De laatste tien jaar kwam er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en circulaire economie. Dat was eerst niet zo populair, want het was ingewikkeld en duur, vertelt Thijs Rodenburg. “Men kijkt nu niet meer enkel naar economische, maar ook naar duurzame waardes. Een kleinere footprint, CO2-vermindering en voedselverspilling tegengaan, zijn nu belangrijke thema’s. De vraag naar onze producten neemt toe. Allerlei partijen willen met ons samenwerken en innoveren. We zijn met hoogwaardige verwaarding bezig en we zien ons bedrijf groeien en verbreden. We zijn toe aan onze volgende stap.”

Side Stream Innovation Valley

Die volgende stap is de ontwikkeling van Side Stream Innovation Valley. “Op het akkerland naast ons bedrijf op Vijf Eiken komt een campus”, vertelt Rodenburg. “Hier is ruimte voor een kennis- en innovatiecentrum, onderzoekslaboratorium en grootschalige productie. We verwerken organische reststromen tot hernieuwde grondstoffen voor voedselproductie, of tot biopolymeren als vervangers van vervuilende chemicaliën en olie.” Het is ook nog wachten op de bestemmingsplanwijziging. Rond de zomer van 2022 verwachten het project een positief raadsbesluit. Dan gaat de bouw van start. De plannen lopen dus wat vertraging op.

Mensen opleiden voor de toekomst

Side Stream Innovation Valley is behalve een fysieke campus ook een creatieve plek en community. Rodenburg: “Regionale onderwijsinstellingen Curio, Avans en Tilburg University zijn voor ons belangrijke partners. Maar ook zeker de HAS Hogeschool en Wageningen University & Research. Om hier onderzoek te doen en studenten op te leiden. Studenten, mensen die willen omscholen en werknemers zijn hard nodig in de biobased sector. Daar heb je speciale vaardigheden voor nodig. Ik kijk ernaar uit dat mensen hier straks mooie uitvindingen doen.”

Regio Deal bevestigt relevantie

“Dankzij  financiële steun uit de Regio Deal voeren wij onze plannen uit”, gaat hij verder. “Voor het aantrekken van een kwartiermaker, het campusprogramma ontwikkelen, voor de community en voor marketing.” Bijkomend voordeel is volgens hem dat de Regio Deal ook veel bekendheid geeft aan hun plannen. “Ze zetten ons op de kaart bij overheid, onderwijs en bedrijven. De Regio Deal zie ik ook als een validatie van onze plannen. Een mooie bevestiging dat we relevant zijn voor de regio.”

Meer naar buiten treden

Maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari 2022 is de landelijke Week van de Circulaire Economie. Hier beklimt Rodenburg het (digitale) podium om de ambitie uit te dragen. “Onze processen zijn immers nog vrij onbekend. Ik wil hier verandering in brengen, laten zien hoe samen kansen verzilveren voor een duurzame en circulaire toekomst. Ik hoop dat bezoekers straks verwonderd en geïnspireerd over de campus-boulevard lopen”, aldus Rodenburg.

Verder lezen

Wil je meer weten over de verschillende projecten en activiteiten? Bekijk dan ook eens de website van Side Stream Innovation Valley.