Regio deal 'Makes en Moves' geeft economische impuls aan midden - en west - brabant

25-03-2021

Dit is een publicatie van Make it in Tilburg.

Welke regio droomt er niet van? Uitgroeien tot nationale proeftuin én internationale koploper in verantwoord produceren en distribueren. Voor Midden- en West-Brabant wordt deze droom de komende jaren werkelijkheid dankzij een impuls van 130 miljoen euro. Het geld is bijeengebracht door het Rijk, dat instapt met een investering van 10 miljoen, en het regionale bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de provincie Noord-Brabant en lokale overheden die samen voor de overige 120 miljoen hebben gezorgd.

Met deze goedgevulde pot geld realiseert de regio niet minder dan 17 innovatieprojecten onder de naam Regio Deal Makes and Moves. Hoog tijd voor Make it in Tilburg om eens uit te pluizen wat er dan precies ‘gemaket’ en ‘gemoved’ wordt in Tilburg en omgeving voor al die euro’s. We vragen het aan makers en movers dichtbij het vuur: de directeur, zes programmamanagers en voorzitter van Midpoint Brabant.

De kracht van de regio

“Net als heel veel andere regio’s staan we ook hier aan de vooravond van grote maatschappelijke opgaven,” legt Midpoint Brabant directeur Bas Kapitein uit. “Uitdagingen die vragen om extra aandacht en investeringen. Het kabinet gelooft in de kracht van de regio en is ervan overtuigd dat je door samenwerking en schaalvergroting meer kan bereiken voor de welvaart van de samenleving dan als individuele partij.” Het is in een notendop de gedachte achter de Regio Deal, die zich richt op het slimmer en duurzamer maken van het mkb in de maakindustrie, de onderhoudssector en de logistiek.

Bas duikt wat dieper in de materie: “De 17 projecten gaan over circulaire- en biobased productie, voorspelbaar onderhoud, en slimme en duurzame distributie met een zo laag mogelijke impact op de omgeving. En daarnaast over zoveel mogelijk mensen laten deelnemen op de arbeidsmarkt en ervoor zorgen dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen. Een leven lang leren dus. Om dit voor elkaar te krijgen werken ondernemers, onderwijs en overheid nauw samen. Samen met REWIN is Midpoint Brabant de verbindende schakel voor Midden- en West-Brabant. De deal is mede tot stand gekomen doordat wij alle partners bij elkaar hebben gebracht en zo de 10 miljoen euro van het Rijk hebben kunnen verdertienvoudigen.”

Hoewel de deal dus voor de hele regio Midden- en West-Brabant geldt, zijn wij hier natuurlijk vooral geïnteresseerd in de plannen in en met Tilburg en omgeving. Make it in Tilburg neemt je daarom mee langs zes projecten met een Tilburgse signatuur. We doen dit samen met zes programmamanagers van Midpoint Brabant: Twan van Lankveld (Smart Logistics), Pierre van Kleef (Smart Industry), Herman Gels (Circulaire Economie), Ralf Daggers (Smart Services), Martyntje Brink (Human Capital) en Joost Melis (Smart Leisure).

Project #1: Logistiek lenig met DALI In logistiek zijn Midden- en West-Brabant momenteel respectievelijk de nummer 1 en 2 hotspot van Nederland, vertelt Twan van Lankveld. Reden genoeg om deze koploperspositie te verstevigen met mooie innovaties. “Veel logistieke spelers vragen zich af wat de inzet van data voor hun bedrijf kan betekenen. Om dataficering naar een hoger plan te brengen, is het project DALI gestart. Dat staat voor Data Science voor Logistieke Innovatie en het is een proeftuin waar twintig logistieke bedrijven ondersteuning krijgen bij het doorvoeren van datascience in hun onderneming. Samen met REWIN en Logistics Community Brabant (LCB) delen we de resultaten van DALI in de vorm van bijvoorbeeld freemium applicaties [in de basis gratis te gebruiken en tegen betaling uit te breiden, red.] en handige tools. Denk hierbij aan een applicatie rond digitale vrachtbrieven of een mobiele cameraopstelling met slimme beeldherkenningssoftware die transportbewegingen inventariseert.”

Project #2: Onderhoudskampioen met CAMPIONE 

Wie Tilburg en omgeving zegt, zegt makers en de maakindustrie. We noemen dit in goed Tilburgs tegenwoordig trouwens Smart Industry, waarbij vooral geïnnoveerd wordt op het gebied van slim en duurzaam onderhoud. Pierre van Kleef weet alles van het Regio Deal-project dat hierop inspeelt en dat luistert naar de mooie naam CAMPIONE: “Het klinkt als ‘kampioen’ en daar mikt het project ook wel een beetje op: het gaat om onderhoud op topniveau. Fieldlab CAMPIONE is een techniekontwikkelings- en trainingscentrum voor voorspelbaar onderhoud voor de mkb-maakindustrie. Het is te vinden op de Smart Industry hub Gate 2 in Gilze en Rijen. Het project loopt al enkele jaren onder de vlag van World Class Maintenance. Dankzij de Regio Deal kunnen hier de komende jaren maar liefst 25 mkb-bedrijven uit de regio bij aanhaken. Wil je met je onderneming stappen maken in voorspelbaar onderhoud? Meld je dan zéker bij Gate2 of Midpoint Brabant!”

Project #3: Het cirkeltje rond met Up New 

Midden-Brabant heeft de stevige ambitie om uit te groeien tot landelijke circulaire hotspot. Onze maakstad Tilburg wil in 2045 zelfs 100% circulair zijn. Het is geen toeval dat de Makes and Moves deal ook hierbij aanhaakt. Herman Gels geeft tekst en uitleg: “Onder de naam Up New verrijzen in Midden-Brabant de komende jaren regionale innovatie- en maakcentra voor diverse sectoren. Zoals Up New Textiles in het Drögepand naast het Tilburgse TextielMuseum. Ook komen er twee Up New Leather centra, één in het nieuwe SchoenenMuseum in Waalwijk dat begin 2022 haar deuren opent en één op het Heuvelpark in Dongen. Voor circulair bouwen is Up New Bouw in ontwikkeling. En dit is slechts een greep uit de plannen,” aldus Herman enthousiast. Ook tot de verbeelding sprekende projecten zoals BioVoice vallen onder de Regio Deal. “Hierin participeert onder andere de Efteling met als case het scheiden van 6 miljoen flesjes uit Holle Bolle Gijs.”

Project #4: Slim, slimmer, slimst met MindLabs Kunstmatige intelligentie is allang geen toekomstmuziek meer. Het is een rijkgevulde playlist vol pareltjes waaronder MindLabs in de Tilburgse Spoorzone. “MindLabs richt zich op de invloed van kunstmatige intelligentie op menselijk gedrag,” legt Ralf Daggers uit. “Hiervoor zijn vijf Artificial Intelligence-projecten gestart met de inzet van onder meer Augmented- en Virtual Reality voor training van luchtmachtpiloten, Serious Gaming in complexe logistieke havenprocessen en avatars om kinderen mee te nemen in de wereld van techniek.” Bij deze innovatieve projecten wordt nauw samengewerkt met het onderwijs, waaronder Tilburg University, Fontys, BUas en ROC Tilburg, en MindLabs mediapartner DPG Media. Ralf vervolgt: “MindLabs vestigt zich eind 2021 definitief in de Tilburgse Spoorzone. Dat gaat de digitale sector in Midden-Brabant een enorme boost geven!”

Project #5: Toekomstbestendig met nieuwe techniekcoalitie 

De arbeidsmarkt is altijd in beweging, weten ook de slimme professionals die zich bezighouden met de Regio Deal. Een van die knappe koppen is Martyntje Brink: “Een goed functionerende arbeidsmarkt is een voorwaarde voor vernieuwing. We investeren daarom in het ontdekken, benutten en behouden van talent op alle niveaus én in opleidingen voor de beroepen van de toekomst. Dit komt samen in het project Nieuwe Techniekcoalitie. Hiermee richten we ons op de vraag van industriële mkb-bedrijven. Op basis van bedrijfsbezoeken van Metaalunie en FME worden bij 90 bedrijven veranderplannen opgesteld. Het doel is drieledig: 1500 medewerkers bijscholen, zodat zij duurzaam inzetbaar zijn, 60 zij-instromers een nieuwe werkplek bieden bij technische bedrijven, én nieuwe methoden en inhoud ontwikkelen voor technische opleidingen. De focus ligt op een leven lang leren en het ontwikkelen van duurzame competenties.”

Project 6#: Leisure is zéker geen sluitpost 

De miljoenendeal heet natuurlijk niet voor niets Makes and Moves: het gaat over de speerpunten maakindustrie én logistiek. Toch is ook leisure een belangrijk speerpunt voor de regio Midden-Brabant. Sneeuwt deze sector onder in de Deal, of is dat te kort door de bocht? Joost Melis weet hoe het zit: “Leisure zit zéker indirect in de deal. We zijn namelijk bezig om kruisverbanden te leggen met de vrijetijdssector. Hierbij moet je denken aan vervoersstromen én het verkennen van kansen voor nieuwe leisure-initiatieven en gebiedsontwikkeling zoals het Mommerskwartier en de Spoorzone.”  Ook buiten de Tilburgse stadsgrenzen worden verbanden gelegd. Ontwikkelingen die vanuit de Regio Deal komen, worden bijvoorbeeld meegenomen bij het nieuwe megaproject Van Gogh Homeland Experience. Joost legt uit: “Dit is een netwerk van zeven torens verspreid over Brabant die elk een vergezicht bieden op de geboortegrond van Van Gogh. Ze vertellen bijzondere verhalen met de landschappen van Van Gogh als inspiratie en belichten maatschappelijke veranderopgaven waar Brabant de komende decennia voor staat.”

Samenwerken in een ijzersterke keten 

Het valt niet langer te ontkennen: er staat heel wat op stapel hier in Tilburg en de bredere regio’s Midden- en West-Brabant. Initiatieven op topniveau waarmee de regio’s hoge ogen gooien op nationaal én internationaal gebied. Theo Weterings, voorzitter van Midpoint Brabant/Regio Hart van Brabant en burgemeester van Tilburg, vat de droomdeal treffend samen: “De Regio Deal is een toonbeeld van de sterke band tussen Midden- en West-Brabant. Met Makes and Moves smeden we onze maakindustrie, onderhoudssector en logistiek tot een ijzersterke keten, die van groot belang is voor de economie in Europa. De 17 projecten tackelen belangrijke uitdagingen zoals digitalisering, duurzaamheid en talentontwikkeling. Geweldig dat we dit huzarenstuk realiseren met de vele innovatieve ondernemingen, onderwijsinstellingen en overheden in onze regio.”

De partners bij de Regio Deal Makes and Moves zijn Midpoint Brabant, REWIN West-Brabant, Regio Hart van Brabant, Regio West-Brabant en de gemeenten Tilburg en Breda. De betrokken organisaties zijn Triple helix Stuurgroep Economic Boards Midden- en West-Brabant, Economic Board West-Brabant, Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant en een zestal ministeries. Je vindt meer informatie via: Regio Dealwww.krachtvanderegio.nlfactsheet van de 17 projecten en https://www.midpointbrabant.nl/introductie/regiodeal/.

Fotocredits: Merel van Dooren Photography