Campione 2.0
helpt mkb’ers met Smart Maintenance

14-04-2021

Het blijft lastig voor mkb’ers: Smart Maintenance (voorspelbaar onderhoud) en Smart Industry (automatisering en gegevensuitwisseling) toepassen in hun bedrijf. Het mkb loopt hierin achter op grote bedrijven en gespecialiseerde startups. Het Regiodeal-project Campione 2.0 gaat mkb-bedrijven in Midden- en West-Brabant op weg helpen met Smart Maintenance. Paul van Kempen is als operationeel directeur van World Class Maintenance (WCM) en projectleider van Campione medeverantwoordelijk voor het project.

Paul van Kempen: “Het nieuwe programma startte dit jaar en loopt tot 2024. Helaas kunnen we niet alle vijftienduizend mkb’ers in Midden- en West-Brabant één op één begeleiden. We selecteren elk jaar daarom vijf mkb’ers.” Daarbij kijkt het programma naar verschillende type bedrijven, met verschillende type toepassingen regiobreed. Ook moeten de bedrijven openstaan voor communicatie en kennisdeling.

Campione 2.0

Krachtige regionale samenwerking

Dit project is een triple helix samenwerking van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Midpoint Brabant, REWIN West-Brabant, Avans Hogeschool, ROC Tilburg en World Class Maintenance. De samenwerkende partijen gaan de geselecteerde mkb-bedrijven op de volgende 3 onderdelen intensief begeleiden:

  • Kennis
    Studenten en docenten van Avans Hogeschool en ROC Tilburg gaan aan de slag bij het bedrijf. Ze starten met een plan van aanpak en daarna volgt een pilot of een afstudeerproject. De mkb’er wordt begeleid tot het moment dat hij weet hoe hij het kan toepassen voor zijn bedrijf, hoe de business case eruit ziet en eventueel ervaring is opgedaan met een pilot.

  • Technologie, innovatie en infrastructuur
    Er is een mogelijkheid dat het MKB-bedrijf in het fieldlab van Campione in Rijen experimenteert met de mogelijkheden van Smart Industry. Denk hierbij aan data science, robotica en augmented of virtual reality.

  • Netwerk vergroten, verbinden en kennis delen
    De ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant, BOM en REWIN West-Brabant verbreden het netwerk door verbindingen te leggen met andere mkb-bedrijven én door kennis te delen. Het zorgt voor interessante kruisbestuivingen.

Campione krijgt subsidie van de Regiodeal Midden-en West-Brabant

Van Kempen licht toe: ”De meerwaarde van dit subsidieprogramma is dat je samen met de ontwikkelingsmaatschappijen doelgroepen bereikt die je normaal misschien mist. Vaak kennen wij alleen de gespecialiseerde bedrijven of de bedrijven die vooroplopen. Maar de grootste groep, het mkb, bereiken we slecht of niet.” Voor de onderwijsinstellingen ROC Tilburg en Avans Hogeschool is het volgens hem mooi dat ze tegelijkertijd hun curriculum ontwikkelen. Op die manier blijven ze actueel onderwijs aanbieden én vervullen ze hun rol op het gebied van Smart Maintenance in de regio.

Deur openzetten voor de buren

“Een belangrijk doel is dat we onze kennis delen en dat mkb’ers de deuren openzetten voor elkaar”, voegt hij daaraan toe. “Wij zijn ervan overtuigd dat het beter werkt als de buurman zegt: ‘Kom maar eens kijken hoe het bij mij gaat’. We hopen dat de mkb-ondernemers elkaar inspireren en dat smart maintenance zich als een olievlek verspreidt in onze provincie. Zo bereiken we een nog grotere groep die mee profiteert.”

Neem vooral contact op!

Mkb’ers kunnen nog steeds een idee of onderwerp inbrengen. Er is momenteel zo’n breed instrumentarium, de infrastructuur en het netwerk dat er altijd direct ondersteund of geholpen kan worden. Ook met het opzetten van nieuwe projecten. Van Kempen: “We laten je niet zomaar gaan!”

Meer informatie?

www.worldclassmaintenance.com