11-08-2021
Up New is hét programma in Midden-Brabant dat circulaire economie versnelt. Overheid, onderwijs, ondernemers en inwoners werken hierin samen aan de grote opgave om de regio circulair te maken vanuit de gedachte People, Planet, Profit.
In Midden-Brabant komen Up New maak- en ontmoetingscentra waar je kunt zien waar je in de praktijk allemaal rekening mee moet houden bij het circulair ontwikkelen en hergebruiken van producten. Ook komt er een online portaal voor informatie, inspiratie en ondersteuning. Iedereen in de regio met een idee en ambitie kan bij Up New aankloppen om circulaire plannen van de grond te krijgen.
De dromenvanger
Het digitale portaal voor iedereen in de regio. Of je nu mkb’er, starter, student of gepensioneerde bent. Iedereen die droomt van een circulaire economie, een circulair idee en ambitie heeft, is welkom bij ons, vertelt Gels. “Wij valideren die ideeën en ambities en wij proberen daar een serieuze business van te maken. Wij zeven als het ware zandkorrels in de rivier en heel af en toe zit er een goudklompje tussen. Een goed circulair idee komt soms uit een totaal onverwachte hoek. Daarom is het portaal er voor iedereen om met onze kennis, netwerk én tools circulariteit te versnellen.”
De ontmoetingsplekken
Gels: “Met Up New wil je mensen natuurlijk ook zelf laten ervaren wat circulair ondernemen en leren in de praktijk betekent. Daarom openen we de komende jaren in Midden-Brabant Up New centra. Voor de bouw, textiel, leder, food en de maakindustrie. Hier kun je leren, experimenteren, ervaren en anderen ontmoeten. De Up New centra voor textiel, leer en gebruikte spullen zijn het verst in ontwikkeling.” De verschillende centra zijn:
- Up New Textiles
In het Drögepand naast het TextielMuseum in Tilburg komt in 2022 Up New Textiles. Midpoint Brabant, TextielMuseum, TextielLab en Wolkat gaan dit centrum runnen. Bezoekers gaan er zien en voelen hoe circulaire productie en hergebruik van textiel precies werken. - Up New Leather
In de regio komen maar liefst twee Up New Leather centra. In Waalwijk is het centrum met name gericht op innovatie en fashion. Het is een samenwerking van Midpoint Brabant, gemeente Waalwijk en Leather Made Smart, een initiatief van regionale ondernemers die zich richten op het uitdragen van ‘de meest slimme schoenen- en lederregio’. Het komt vlakbij het gloednieuwe schoenenmuseum, dat begin 2002 open gaat. Het andere centrum komt in het Heuvelpark in Dongen en gaat vooral over lederproductie. Dit wordt een samenwerking met Trace Your Leather en verschillende regionale ondernemingen. De Langstraat met als centrum Waalwijk is nog altijd een wereldwijde topregio in de lederhandel. - Up New Bouw
Dit wordt een experience center over duurzaam en circulair bouwen. Het is bedoeld voor iedereen die tijdelijk of permanent met verbouwen of nieuwbouw te maken heeft. Van particulier tot aannemer, van architect tot materiaalontwikkelaar. Je krijg hier info en inspiratie over circulair en duurzaam (ver)bouwen, en gericht advies over de mogelijkheden voor jouw project. Ook komt hier de Academie voor Duurzame (af)Bouw (Avodubo). Vakmensen of handige amateurklussers leren via praktische workshops werken met de nieuwste en meest duurzame materialen. - Up New Food
Het circulair food programma is nog volop in ontwikkeling. Ook hiervoor komt een experimenteer- en ontmoetingsplek in Midden-Brabant. - Up New gebruikte spullen (circulair ambachtscentrum)
Bij de milieustraat in Tilburg-Oost komt een Up New centrum voor ontvangst van goederen die consumenten afdanken. Hier gaan het Brabants Afval Team, La Poubelle en Kringloop Tilburg met Midpoint Brabant en het Kennispact MBO samenwerken om er de berg afval te verkleinen. Dit gebeurt door spullen een tweede leven te geven door ze te pimpen, te repareren of te demonteren in componenten die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Kortom, de gebrachte spullen krijgen weer waarde. Zo krijgen brengers het besef dat ze iets van waarde achterlaten in plaats van dat ze rommel dumpen. - Up New onderwijs
Ook zijn er plannen voor Up New onderwijs. Gels: “We willen dat alle leerlingen en studenten leren over circulaire economie en in plaats van over lineaire economie. Up New wordt steeds meer benaderd en omarmd door het onderwijs. Zo zijn we onlangs bij Ontdekstation013 in de Tilburgse Spoorzone gestart met circulaire projecten voor basisschoolkinderen. En hoe mooi is het als in de toekomst alle afgestudeerden kiezen voor een werkgever die duurzaam bezig is, die werk maakt van circulair?”
Regio Deal zorgt voor slagkracht
Met Up New activeren we een fundamenteel andere manier van denken en handelen. De markt krijgt dit niet alleen voor elkaar. Daar moet je voldoende slagkracht voor organiseren. Daarvoor is de Regio Deal Midden- en West-Brabant ongelofelijk belangrijk! Het Rijk geeft ons met de Regio Deal de ruimte en de middelen om dit met elkaar te ontwikkelen. Bovendien zorgt de Regio Deal subsidie voor een multiplier effect zodat ook andere fondsen en bedrijven in Up New investeren.
Alle circulaire dromen verzamelen!
Heb je een goed idee dat bijdraagt aan de circulaire economie? Neem contact op proberen er een succesvolle business van te maken! Meer info: www.midpointbrabant.nl/circulair.
De Regio Deal Midden- en West-Brabant is mogelijk gemaakt door Midpoint Brabant, Regio Hart van Brabant, Regio West-Brabant, REWIN West-Brabant, Gemeente Tilburg, Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant en Rijksoverheid.